НУТРІТИВНА РЕАБІЛІТАЦІЯ

Нутритивна реабілітація

Харчування є важливим визначальним фактором імунного статусу, при цьому недостатнє харчування є найпоширенішою причиною імунодефіциту у всьому світі. Порушення клітинного імунітету, функції фагоцитів, системи комплементу, продукції цитокінів і секреції імуноглобуліну А, безпосередньо пов'язані з білково енергетичної недостатністю. Таким чином, оцінка і корекція харчового статусу повинні розглядатися як невід'ємна частина комплексного підходу у веденні пацієнтів з COVID-19 на всіх стадіях захворювання і індивідуально підбиратися для кожного хворого.

Окремі вітаміни, в тому числі вітаміни А, В6, B12, C, D, E і фолат; і мікроелементи, включаючи цинк, залізо, селен, магній і мідь, грають важливу і взаємодоповнюючу роль в підтримці як вродженою, так і адаптивної імунної системи. Дефіцит або субоптимальний статус щодо мікроелементів негативно позначаються на імунній функції і можуть знижувати стійкість до інфекцій. Інші живильні речовини, такі як омега-3 жирні кислоти, також підтримують ефективну роботу імунної системи, зокрема, надаючи протизапальні ефекти.

Потреби в енергії та макронутріентів

Потреби в енергії можна оцінити за допомогою непрямої калориметрії в разі доступності та гарантованої стерильності вимірювальної системи, або, як альтернатива, розрахунковим методом. Рекомендується споживати 20-30 ккал / кг / добу залежно від тяжкості захворювання (відповідно до рекомендацій ESPEN - 27-30 ккал / кг / добу для пацієнтів у важкому стані або мають супутні захворювання). Дані клінічних спостережень підтверджують необхідність адекватного енергетичного балансу пацієнтів з важким перебігом нової коронавирусной інфекцією.
Добова потреба в білку знаходиться в діапазоні від 1,2 до 2,0 г / кг. М'язова атрофія може розвинутися у тяжких пацієнтів внаслідок збільшення катаболізму білка. У свою чергу, збільшення споживання білка може знизити показники смертності. При цьому важливим є забезпечення пацієнтів харчовими продуктами, що характеризуються високою енергетичною щільністю, високим вмістом білка і високою біодоступністю нутрієнтів.

Потреби в жирах і вуглеводах відповідають потребам в енергії, враховуючи процентне співвідношення енергії від жирів і вуглеводів 30:70 (пацієнти без дихальної недостатності) і 50:50 (пацієнти з респіраторною підтримкою).

Потреби в мікронутрієнтів

Оптимальна нутритивная підтримка імунної системи може вимагати споживання вище рекомендованої норми споживання (РНП) для деяких мікроелементів, в той же час інфекції та інші стресові фактори можуть погіршувати нутріентний статус. Зокрема, під час інфекції знижується рівень вітаміну С. Для відновлення його нормального рівня в крові необхідно встановити більш високий споживання. У пацієнтів з вірусною пневмонією додавання ≥200 мг / сут вітаміну С відновлює виснажені плазмові і клітинні рівні вітаміну С і призводить до зменшення респіраторних симптомів і дозозалежного зниження тривалості госпіталізації.

Додавання мікроелементів і омега-3 ПНЖК є безпечним, ефективним і недорогим способом усунення нутріентной недостатності, підтримання оптимальної функції імунної системи, і, отже, зниження ризику і наслідки інфекцій. Споживання мусить відповідати рекомендованим верхнім межам безпеки, встановленим компетентними органами. Полівітаміни і мінеральні добавки, які забезпечують основні потреби в мікроелементах, рекомендуються на додаток до оптимально збалансованої дієти.

Адекватне споживання омега-3 ПНЖК, ейкозапентаєнової кислоти (ЕПК) і докозагексаєнової кислоти (ДГК), а також їх метаболічних похідних, сприяє регресу запалення шляхом продукції протизапальних метаболітів цих жирних кислот, в тому числі в дихальних шляхах. Рекомендований рівень споживання ЕПК + ДГК становить 250 мг / сут.

Запрошуємо в санаторій ім. С.Лазо на реабілітацію після ковіду в Україні. Детальніше про умови можна дізнатися на сайті.